WASHINGTON - Het schandaal rond het gewezen Amerikaanse congreslid Mark Foley breidt zich als een olievlek uit over de politiek in Washington. De ethische commissie van het Huis van Afgevaardigden kondigde donderdag aan een onderzoek te zullen instellen naar de handel en wandel van het vrijdag afgetreden lid.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het schandaal rond seksueel getinte onbetamelijke e-mails van Foley naar minderjarige jongens dreigt ook de Republikeinse voorman in het Huis van Afgevaardigden, Dennis Hastert, te gronde te richten. Hij zou volgens berichten in de Amerikaanse media al jaren van het wangedrag van Foley op de hoogte zijn maar niets hebben ondernomen.

Hastert stond donderdagavond de Amerikaanse pers te woord. Hij maakte duidelijk dat hij geen gehoor zal geven aan oproepen af te treden. Hij zei volledig te zullen meewerken aan het onderzoek. Hastert kondigde ook aan dat er maatregelen worden genomen om te voorkomen dat zo'n affaire opnieuw kan spelen.

De gewezen chef-staf van Foley, Kirk Fordham, verklaarde woensdag dat hij drie jaar geleden hoge naaste medewerkers van Hastert had gewezen op de praktijken van zijn baas. "Ik had meer dan één gesprek met hoge stafleden op het hoogste niveau van het Huis van Afgevaardigden en vroeg ze in te grijpen", aldus Fordham. De chef-staf van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden ontkent stellig dat zijn baas iets van de praktijken van Foley wist.

Verkiezingen

Partijgenoten van Hastert in het Huis van Afgevaardigden nemen met het oog op de komende tussentijdse verkiezingen van 7 november openlijk afstand van de voorzitter. De afgevaardigde ziet zich mogelijk al snel geconfronteerd met een roep om aftreden als voorman van het Huis. "Het is mijn opvatting dat de bal in zijn hoek ligt, hij is verantwoordelijk", aldus afgevaardigde John Boehner in een interview voor een radiostation. Zijn collega Roy Blunt liet journalisten weten de zaak anders te hebben aangepakt. "Je kan absoluut niet beslissen activiteiten niet te onderzoeken omdat de ouders van een individu dat niet willen."

Hastert liet woensdagavond al aan de krant Chicago Tribune laten weten niet te denken aan aftreden als voorzitter. Hij geeft de omroep ABC en de Democraten de schuld van alle ophef. Het ligt volgens zijn woordvoerder nu in handen van de ethische commissie van het Huis van Afgevaardigden. "We verwachten dat de commissie zal doen wat nodig is om deze zaak te onderzoeken en de integriteit van het Huis te beschermen."