DEVENTER - Deventer wil escalatie van incidenten op het uitgaansplein in het centrum van de stad voorkomen door de inzet van 'paniekverlichting'. De schijnwerpers gaan aan indien de politie dat nodig acht.

Het besluit werd genomen na de dood van de 20-jarige Floor Garst tijdens de kerstnacht van afgelopen jaar en een incident waarbij een auto inreed op agenten, meldde een woordvoerder van de Overijsselse gemeente donderdag. Het college van burgemeester en wethouders is akkoord met de door de politie bedachte maatregel, de raad moet zich er nog over buigen.

Volgens de politie heeft felle verlichting een deëscalerende werking en vergemakkelijkt de verlichting het politieoptreden. Ook hebben brandweerlieden en ambulancepersoneel baat bij meer licht, aldus de politie. De meeste incidenten op het plein de Brink vinden in de nachtelijke uren plaats.

Bezoekers van horecagelegenheden moeten na sluitingstijd sneller afgevoerd worden. "Daarover wordt gesproken met de taxibedrijven", aldus een woordvoerder van de gemeente.