BRUSSEL - De ambtenaren binnen de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, zijn te machtig. Die noodkreet uit eurocommissaris voor ondernemingen en industrie, de Duitser Günter Verheugen, donderdag in een interview met de Duitse krant Süddeutsche Zeitung.

De ambtenaren beslissen te veel en doen dat soms zelfs zonder hun bazen, de eurocommissarissen, daarbij te betrekken, zegt Verheugen. De Duitser is ook vicevoorzitter van de huidige Commissie en was in de vorige periode verantwoordelijk voor de uitbreiding van de EU. Hij wordt algemeen gezien als een zwaargewicht in Brussel.

Machtsstrijd

Verheugen neemt in het interview geen blad voor de mond. De ontwikkelingen in de EU van het laatste decennium hebben ambtenaren zo'n machtspositie verschaft, "dat het inmiddels de belangrijkste politieke opdracht is voor de 25 commissarissen om het ambtenarenapparaat te controleren. En vaak verliezen we die controle. Er is een continue machtsstrijd tussen commissarissen en hoge beambten, die veelal denken: de commissaris is na vijf jaar toch weg en is niet meer dan een tijdelijke bewoner, maar ik blijf."

Formeel komt het volgens Verheugen niet voor dat niet-gekozen ambtenaren beslissen over belangrijke onderwerpen, maar "helaas komt het in het verkeer met de EU-lidstaten of het Europees Parlement voor dat ambtenaren hun persoonlijke ideeën als visie van de Commissie presenteren. Dat is het echte bureaucratieprobleem."