LONDEN - De Britse politie heeft maandagavond een 48-jarige man aangehouden die mogelijk tien vrouwen heeft aangevallen. Het was de grootste zoektocht naar een serieverkrachter sinds de jacht op de Yorkshire Ripper, twintig jaar geleden.

Zeker honderd politiemensen uit vijf korpsen waren betrokken bij de zoektocht in het zuidoosten van Groot-Brittannië, meldde dinsdag de Britse omroep BBC. Zij kregen hulp van psychologen, geologen en wetenschappers.

De verdachte, een man uit Ashford in Kent, werd opgepakt op de snelweg. Zijn huis wordt doorzocht. De dader nam na elke aanranding en verkrachting een kledingstuk van het slachtoffer mee en daarom werd hij ook wel de 'trofeeënverkrachter' genoemd.

De politie hoopt de man te hebben die het afgelopen jaar meisjes en vrouwen tussen de 10 en 52 jaar in Surrey, Londen, Kent, Berkshire en Hertfordshire heeft aangevallen. Na de laatste aanval, op een 14-jarige meisje in Hertfordshire, publiceerde de politie een computerfoto van de dader. Duizenden tips kwamen binnen.

De Yorkshire Ripper, die eigenlijk Peter Sutcliffe heet, kreeg in 1981 levenslang voor de moord op dertien vrouwen en zeven pogingen tot moord. Zijn vrouw wist van niets.