DUBAI - De leider van het terreurnetwerk al-Qaeda in Irak, Abu Ayyub al-Masri ook bekend onder de naam Abu Hamza al-Muhajir, is gedood. Dat heeft de Arabische nieuwszender al-Arabiya donderdag gemeld.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Een hooggeplaatste Iraakse regeringsfunctionaris bevestigde niet veel later dat de terrorist samen met drie van zijn medewerkers de dood heeft gevonden in de Iraakse stad Haditha.

De Egyptenaar Al-Masri zou woensdag zijn gedood door een Amerikaanse gecombineerde lucht- en grondaanval. Hij volgde in juni de door de Amerikanen gedode Abu Musab al-Zarqawi op als leider van al-Qaeda in Irak. Eind september riep hij zijn volgelingen nog op om buitenlanders in Irak te gijzelen.

Bevrijden

"Ik roep elke heilige strijder in Irak op om tijdens de heilige maand (ramadan) te trachten enkele christenhonden te vangen, zodat we onze gevangen sjeik kunnen proberen te bevrijden", zei hij. Hij refereerde aan de geestelijke Omar Abdel-Rahman die in de VS gevangen zit.

Twijfel

Een woordvoerder van de Amerikanen in Bagdad twijfelt over de dood van de gezochte leider. "Er was een aanval waarbij we dachten dat hij onder de slachtffers was. We voeren nog DNA-onderzoek uit maar we geloven niet dat coalitietroepen al-Masri hebben gedood", aldus luitenant-kolonel Barry Johnson.