VEENDAM - De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) geeft sinds maandag kentekens uit met een nieuwe cijfer-letter-combinatie. De sinds 1951 gebruikte combinatie van drie maal twee letters of cijfers gaat de komende jaren langzaam maar zeker verdwijnen uit het straatbeeld. De nieuwe kentekens hebben twee cijfers, gevolgd door drie letters en weer een cijfer.

Dat meldde een woordvoerder van de RDW donderdag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. In eerste instantie worden alleen nieuwe bedrijfsauto's voorzien van de nieuwe kentekenplaten.

Kentekenseries

De RDW houdt de uitgiftedatum van nieuwe kentekenseries altijd geheim om te voorkomen dat de verkoop van auto's inzakt. Mensen zouden dan geen auto's meer willen met een oud kenteken. Voor bedrijfswagens zijn alle mogelijke combinaties inmiddels gebruikt. Het duurt nog enige tijd voordat de mogelijkheden voor personenauto's zijn uitgeput.

NSB

De RDW moet mensen teleurstellen die hun liefde voor hun favoriete club of politieke partij willen uiten via het nieuwe kenteken. Het samenstellen van een eigen kenteken behoort nog niet tot de mogelijkheden. Lettercombinaties die een relatie hebben met de oorlog, zoals bijvoorbeeld NSB, worden evenmin uitgegeven.

De RDW heeft TNO laten onderzoeken welke kentekencombinatie van zes cijfers en letters het beste te onthouden valt. Kentekens in de serie 12-ABC-3 kwamen als beste uit de bus. Hiermee kan de RDW zo'n zes jaar vooruit. Daarna volgen de codes 1-ABC-23, AB-123-C en A-123-BC, die ook elk zes jaar meegaan.

Het onderscheid voor de verschillende voertuigcategorieën, zoals een M voor motoren en een V voor lichte bedrijfsauto's, blijft binnen de nieuwe serie bestaan.