DEN HAAG - Minister Van der Hoeven (Onderwijs) wil dat leraren op probleemscholen in de grote steden wegens de zwaardere werkomstandigheden een toeslag op hun loon krijgen. Ze zegt dit in het Algemeen Dagblad van dinsdag. De vier grote steden en de werkgevers zijn al langer voor zo'n toeslag.

De bewindsvrouw hoopt met de bonus het lerarentekort te kunnen oplossen op scholen met achterstandskinderen. "Ik denk wel dat we toegaan naar een gedifferentieerd beloningssysteem." De toeslag vervalt als een leraar naar een school verkast waar die problemen niet spelen.

Lerarentekort

Van der Hoeven heeft een pakket maatregelen naar de Tweede Kamer gestuurd om de komende jaren iets aan het lerarentekort te kunnen doen. Ze wil onder meer de toelatingseisen versoepelen voor zogeheten zij-instromers, mensen uit het bedrijfsleven die met behoud van hun oude salaris voor de klas gaan staan.

Nu hebben ze een hbo-opleiding nodig om een verkorte opleiding aan de pedagogische academie te kunnen volgen. Wat Van der Hoeven betreft, kunnen mensen die de hbo-opleiding niet hebben voltooid dit ook gaan doen.