DEN HAAG/HAMMERFEST - Defensie-commandant Dick Berlijn heeft de Nederlandse mariniers in Noorwegen een uitgaansverbod opgelegd. De Commandant der Strijdkrachten besloot tot deze maatregel na de massale vechtpartij tussen mariniers en de lokale bevolking in een discotheek in het Noorse plaatsje Karasjok. Het uitgaansverbod geldt tot het einde van de oefening op 13 oktober.

Berlijn liet tegenover lokale media weten de zaak te betreuren. De hoogste militair in Nederland benadrukte dat Noorwegen al sinds jaar en dag Nederland zeer ter wille is. "Met name de mariniers trainen er al jaren. Dit is de slechtste manier om onze dankbaarheid te tonen."

De mariniers maken deel uit van een groep van tweehonderd tot 450 man die op oefening is in het noorden van Noorwegen. Het zijn het eerste mariniersbataljon en wat kleinere eenheden.

Doktersbehandeling

Volgens berichten van zondag op de internetsite van de Noorse krant Finnmark Dagblad moesten vier mannen en een vrouw zich onder doktersbehandeling stellen na het incident. Ze hebben slechts lichte verwondingen opgelopen, citeerde de krant de politie. Het is niet bekend of er aangifte is gedaan.

De uitbater van de discotheek, Klement Turi, zegt in het lokale dagblad dat de mariniers al een probleem vormen sinds ze in het gebied zijn. "Ze kwamen drie weken geleden voor het eerst bij ons en het eerste dat ze deden was op de dansvloer pissen." De eigenaar heeft de Nederlandse militaire politie meteen laten weten dat de mariniers niet meer welkom waren.

Gazastrook

Zaterdagavond waren ze echter terug en na sluitingstijd brak volgens getuigen voor de discotheek ruzie uit. "Het was daarbuiten erger dan op de Gazastrook. Mensen lagen gestrekt en het was volledige chaos", aldus Turi. "We hebben besloten alle militairen de toegang tot onze zaak te weigeren. We accepteren niet dat de VN hier troepen heen sturen om op de bevolking te oefenen."

Excuses

Berlijn heeft woensdag zijn excuses aangeboden aan zijn Noorse collega Sverre Diessen. "Ik vind het erg wat er is gebeurd en neem de zaak hoog op. Dit soort gedrag is niet te tolereren, zeker niet van militairen", aldus Berlijn in een persverklaring. De Koninklijke Marechaussee onderzoekt het incident maar volgens Berlijn is nu al duidelijk is dat "mensen hier goed in de fout zijn gegaan."