CHICAGO - De Amerikaanse regering mag in het kader van de strijd tegen het terrorisme voorlopig burgers blijven afluisteren zonder daarvoor eerst toestemming te vragen van een rechter. Dat heeft het Hof van Beroep in de staat Cincinnati woensdag bepaald.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Een lagere rechtbank had eerder opdracht gegeven het omstreden programma tot nader order stop te zetten.

Afluisteren

Het afluisterprogramma mag worden voortgezet tot een federale rechter uitspraak heeft gedaan in het hoger beroep dat het ministerie van Justitie heeft aangetekend tegen een eerder vonnis dat het afluisteren verbood. Het programma is volgens het Witte Huis van vitaal belang voor de bescherming van de Verenigde Staten tegen terroristen van eigen bodem.

Bush

President George Bush gaf na de aanslagen in New York en Washington op 11 september 2001 toestemming voor het afluisterprogramma, dat de geheime diensten in staat stelt telefoongesprekken tussen de VS en het buitenland af te tappen. Normaal gesproken moet een rechter van tevoren toestemming geven voor dergelijke afluisteroperaties.

De afluisterpraktijken werden vorig jaar bij het publiek bekend. Verscheidene burgerrechtenbewegingen begonnen een rechtszaak tegen de regering omdat die de rechten van Amerikaanse burgers zou schenden. Zij werden onlangs in het gelijk gesteld maar verwacht wordt dat Washington tot het federale Hooggerechtshof aan toe zal doorprocederen om het omstreden programma overeind te houden.

Omdat dat proces lang kan gaan duren, wil het Witte Huis doorgaan met de afluisterpraktijken tot er een definitief oordeel is. Het stelde dat zelfs een tijdelijke stop rampzalige gevolgen kan hebben. De beroepsrechtbank van Cincinnati heeft de regering nu voorlopig in het gelijk gesteld en spreekt zich in een later stadium inhoudelijk uit over de kwestie.