WASHINGTON/BAGDAD - De Amerikaanse president Bush heeft de Iraakse leider Saddam Hussein maandag gewaarschuwd de VN-wapeninspecteurs niet te misleiden. Ook zei Bush niet tevreden te zijn met Bagdads houding in de inspecties.

"Elke daad van vertraging, bedrog of verzet bewijst dat Saddam Hussein niet de weg van meegaandheid kiest en dat hij ook de weg van vrede verwerpt", zei Bush maandag op het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon. "Tot nu toe zijn de stappen niet erg bemoedigend", vond de Amerikaanse president.

Hij verklaarde dat Irak onlangs heeft geschoten op Amerikaanse en Britse vliegtuigen. De toestellen vielen maandag Iraakse doelen aan in de noordelijke no-fly-zone om dat gebied veilig te stellen, zei Bush, en werden beschoten. Dat was al de tweede keer in twee dagen. Bagdad heeft ook brieven naar de Verenigde Naties gestuurd die volgens Bush volstaan met leugens.

Het Iraakse regime moet, volgens de VN-resolutie, op 8 december een inventaris geven van het wapenarsenaal. Bush vindt dat die lijst van nucleaire, biologische en chemische wapens "geloofwaardig en compleet moet zijn. Anders heeft de Iraakse dictator de wereld weer eens laten zien dat hij niet van plan is zijn gedrag te veranderen".