SINGAPORE - De Aziatische leider van terroristennetwerk al-Qaeda heeft indertijd plannen gemaakt voor het plegen van aanslagen tijdens de Olympische Spelen in het Australische Sydney in 2000. Dat schrijft de Singaporese krant The Straits Times dinsdag.

De krant zegt zich te baseren op verscheidene regionale inlichtingenbronnen. De regionale leider van al-Qaeda, 36-jarige geestelijke Riduan Isamuddin, wordt gezien als het brein achter de operaties van de organisatie in Azië.

Zijn plannen voor het plegen van aanslagen tijdens de Olympische Spelen gingen uiteindelijk niet door omdat ze werden afgewezen door de leider van de militante moslimgroep Jemaah Islamiah. Deze groep, die wordt verdacht van de verwoestende aanslagen op Bali, zou banden onderhouden met al-Qaeda. Waarom de plannen werden afgekeurd, is volgens de krant niet bekend.

"Voor Isamuddin was de afwijzing een bittere teleurstelling omdat hij al een team had samengesteld en opgeleid om de aanslagen te plegen", zo meldt The Straits Times.