AMSTERDAM - Drie criminelen hebben in Amsterdam een automobilist in de nacht van dinsdag op woensdag twaalf uur lang gedwongen geld op te nemen bij pinautomaten.

De 36-jarige man uit Den Haag had dinsdagavond rond half twaalf zijn auto geparkeerd in de Amsterdamse wijk De Pijp. Daar drongen drie mannen zijn auto binnen en bedreigden de automobilist met een mes, aldus een woordvoerder van de politie.

Met het mes op de keel werd hij vervolgens de hele nacht gedwongen langs geldautomaten te rijden en geld op te nemen. Ook gingen de belagers met het slachtoffer lopend langs pinautomaten.

Pas om half twaalf woensdagochtend werd de man op de Nieuwmarkt in de Amsterdamse binnenstad vrijgelaten en kon hij de politie waarschuwen.

De Hagenees, die de hele nacht verschrikkelijk bang was, heeft veel geld verloren tijdens de gijzelingsactie in het centrum van Amsterdam. De politie heeft zijn auto in beslag genomen voor sporenonderzoek. De politie is nog op zoek naar de drie daders, die ongeveer 30 tot 35 jaar oud zijn.