DEN HAAG - Het komende jaar wordt er niets gedaan aan de aanleg van de ecologische hoofdstructuur (EHS), de slinger van aaneengesloten natuurgebieden door heel het land. Minister Veerman (Landbouw) heeft er geen geld voor, en komt alleen de verplichtingen nog na waar hij echt niet onderuit kan. Dit heeft Veerman maandag gezegd in de Tweede Kamer.

De bewindsman zit met een tekort van 80 miljoen euro op zijn begroting. Dit is voor een deel veroorzaakt door uitgaven voor natuur. Veerman vindt dat het gat gedicht moet worden op gebieden waar het ook is ontstaan. Aankoop van natuurgebied is daarom in elk geval tot eind volgend jaar uit den boze. Alleen daar waar er al een bod ligt of is onteigend, gaat de aankoop door.

Veel opties voor andere financiering

Uit alle hoeken van de Kamer kwamen er suggesties om geld van elders te halen. Het Tweede-Kamerlid Van der Ham (D66) vond nog enkele tientallen miljoenen op andere begrotingsposten en Dijsselbloem (PvdA) zag kansen voor leningen die de provincies bij het Rijk zou kunnen afsluiten om de aankopen toch door te laten gaan. Van den Brand haalde nog 15 miljoen euro uit de infrastructuur en ook Schreijer-Pierik (CDA) en Geluk (VVD) zochten mee, maar Veerman wees alle hulp van de hand omdat hij niet het ene gat met het andere wil dichten. "Ook ministers die kort zitten moeten vooruit kijken. Ik ben niet van plan een erfenis achter te laten", zei hij.

'Vertraging wordt in de toekomst wel ingelopen'

Veerman liet blijken dat hij er nog alle vertrouwen in heeft dat de EHS er in 2020 ligt, zoals de bedoeling was. De vertraging die nu ontstaat wordt in de toekomst wel weer ergens ingelopen, voorspelde hij. De bewindsman wilde dan ook niets weten van de mogelijkheid die SGP'er Van der Vlies suggereerde om er vijf jaar bij op te tellen. Van der Vlies wilde die concessie wel doen als hij de harde garantie kreeg dat de slinger er dan ook echt moet zijn.

Vereniging Natuurmonumenten verontwaardigd

De Vereniging Natuurmonumenten is hevig verontwaardigd door het besluit van de minister. Niemand wint hierdoor, zegt een woordvoerder. "Ook de boeren verliezen: zij kunnen hun bedrijf nu niet verkopen. Hiermee komt het natuurbeleid effectief tot stilstand", aldus een zegsman.