RIJSWIJK - Van de Nederlanders die zijn geëmigreerd keert ruim de helft binnen acht jaar terug. Ondertussen blijft de stroom emigranten die nu het land verlaat onverminderd groot. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag laten weten.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat vorig jaar 20.200 Nederlandse emigranten terugkeerden naar hun vaderland. Dat zijn er 750 meer dan in 2004. De verwachting is dat het aantal remigranten dit jaar nog hoger uitvalt. Vanaf januari tot eind juli waren er ten opzichte van dezelfde periode in 2005 al 2000 Nederlanders meer teruggekeerd.

Wat de oorzaak is van de remigratiegolf is moeilijk te zeggen, aldus een woordvoerder van het CBS. "Veel mensen weten bij hun vertrek al dat ze tijdelijk naar het buitenland gaan. Maar die groep was er een paar jaar geleden ook al."

Gepland

Een andere reden is dat menigeen spijt krijgt, al is niet bekend om hoeveel mensen het gaat. Globaal kan worden gezegd dat Nederlanders die naar de Verenigde Staten, Australië en Scandinavië vertrekken dit doen om zich er permanent te vestigen, weet de zegsman. Als zij terugkeren is dit vaak niet vooraf gepland.