HILVERSUM - De politie heeft ruim 140 tips binnengekregen over de kogelbrieven die bekende Nederlanders en media dit jaar ontvingen. Mensen hebben verschillende namen genoemd van de mogelijke afzender, zo bleek maandagavond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

Indonesische scheldwoorden

Het Openbaar Ministerie (OM) maakte vorige week bekend dat alle brieven van één persoon afkomstig zijn. De schrijver gebruikte woorden als 'garnalenhersens' en 'hersengarnalenmassa'. Dat blijken Indonesische scheldwoorden te zijn, aldus de politie. Over de gebruikte patronen en de enveloppen kwamen minder dan tien tips binnen.

Dader uit omgeving Rotterdam

Het OM in Rotterdam vermoedt dat de dader uit Rotterdam of directe omgeving komt, omdat alle brieven in deze regio zijn gepost. Na de moord op Pim Fortuyn in mei ontvingen diverse politici dreigbrieven, sommige met kogels erin.

Tussen de dertig en veertig kogelbrieven verstuurd

Het begon bij vertegenwoordigers van de zogenoemde gevestigde politieke partijen. Ad Melkert (PvdA) kreeg bijvoorbeeld een geladen pistool toegestuurd. Ook Mat Herben van de LPF en de voetbaltrainers Frank Rijkaard (destijds Sparta), Bert van Marwijk (Feyenoord) en Guus Hiddink (PSV) werden op die manier bedreigd. In totaal werden tussen de dertig en veertig kogelbrieven verstuurd. De laatste brief dateert van dinsdag 22 oktober.