DEN HAAG - De vader (60) van een 27-jarige Leidenaar, die samen met zijn vriendin vorig jaar om het leven kwam door koolmonoxide uit een lekkende geiser, is maandag bij de rechtbank in Den Haag dood door schuld verweten. Het Openbaar Ministerie (OM) vroeg de rechtbank evenwel de verdachte schuldig te verklaren zonder straf op te leggen.

Officier van justitie I. Degeling stelde namelijk dat de strafzaak meer bedoeld was als genoegdoening voor de nabestaanden van vooral de vriendin, dan als strafrechtelijke vergelding. Want de verdachte was zelf ook zwaargetroffen door het verlies, zo redeneerde de vertegenwoordigster van het OM. Een straf zou daarom niet nodig zijn.

De 60-jarige Voorschotenaar had, zonder daarvoor gekwalificeerd te zijn, de geiser zelf geplaatst in de Leidse woning van zijn zoon. Ook het onderhoud had hij nadien voor zijn rekening genomen, met het drama tot gevolg. De politie vond de slachtoffers op 28 november 2001 dood in de douche nadat de buren hadden geklaagd over een lekkage.

Het OM vond wel dat de verdachte alle begrafeniskosten moet vergoeden.