UTRECHT - Ober van Alex van Warmerdam maakt de meeste kans vrijdag een Gouden Kalf in de wacht te slepen. De openingsfilm van het Nederlands Filmfestival is zes keer genomineerd voor de filmprijs.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De nominaties voor de Grote Prijs van de Nederlandse film zijn dinsdag tijdens de Talkshow van het NFF bekendgemaakt. Nachtrit, Ik Omhels Je Met 1000 Armen, Zwartboek en Bolletjes Blues zijn elk vier keer genomineerd. Jungle Rudy, Kroniek Van Een Familie ontving drie nominaties.

Langer Licht, Forever, Beautiful In Beaufort-Wes en Escort kregen er elk twee. De jury reikt de Gouden Kalveren uit in zeventien categorieën. Voor de Speciale Juryprijs worden geen nominaties toegekend.

Beste Lange Speelfilm

In de categorie Beste Lange Speelfilm gaat het tussen Nachtrit, Ober en Zwartboek. Maurits 'Negativ' Delchot (Bolletjes Blues), Raymond Thiry (Langer Licht) en Frank Lammers (Nachtrit) strijden om de titel Beste Acteur. Beste Actrice kan Melody Klaver (Diep), Nicolette van Dam (Zoop In India) of Carice van Houten (Zwartboek worden).

De nominaties voor de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek zijn eveneens bekendgemaakt. Forever, Langer Licht en Ober zijn genomineerd voor deze persprijs, die wordt vergeven door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten.

Gala

De winnaars van de Gouden Kalveren en de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek worden vrijdag bekendgemaakt tijdens het Gala van de Nederlandse Film. Tijdens het Gala wordt ook het Gouden Kalf voor de Tiscali Publieksprijs uitgereikt aan de speelfilm met de hoogste waardering van de festivalbezoekers.

De films Zoop In India en Ik Omhels Je Met 1000 Armen vielen dinsdag al in de prijzen. De jongerenjury bekroonde de laatste met de moviesquad Award. Zoop in India kreeg de Moviesquad Junior Award.