STRAATSBURG - Europese landen moeten protesteren tegen de nieuwe Amerikaanse wet op terrorismeverdachten. Europa is nu veel te stil, vindt de commissaris voor mensenrechten van de Raad van Europa in Straatsburg.

"Zonder protest lijken de Europese landen hun eigen verdragen over mensenrechten niet serieus te nemen", zei commissaris Thomas Hammarberg dinsdag tijdens een persconferentie. "Dat zou het begin van het einde zijn van onze normen."

De Amerikaanse wet staat toe dat verdachten voor onbepaalde tijd worden vastgezet. Die zitten gevangen in geheime kampen en op geheime aanklachten. In sommige gevallen mag de president marteling toestaan. Dat alles is strijdig met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Raad van Europa

De Zweed Hammarberg is sinds een half jaar commissaris voor mensenrechten bij de Raad van Europa, een organisatie van 46 landen voor mensenrechten en democratie. Nederland is daar ook bij aangesloten.

Hammarberg verbaast zich over het gemak waarmee Europa het Amerikaanse optreden accepteert. "Als Rusland hier zomaar mensen oppakt en meeneemt zouden we dat absoluut niet accepteren. Waarom dan wel voor de VS? Die dubbele normen moeten we voorkomen."

Hij riep de Zweedse regering alvast op twee CIA-agenten te vervolgen. Die hadden in 2001 twee Egyptenaren ontvoerd en mishandeld op het vliegveld van Stockholm.