DEN HAAG - De VVD in de Tweede Kamer wil dat minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken persoonlijk in actie komt voor de Nederlandse oliebaron Henk van Bilderbeek. De Nederlander zit al twee jaar vast in Colombia op verdenking van fraude zonder dat er een officiële aanklacht is ingediend.

VVD-Tweede Kamerlid Hans van Baalen wil dat Bot bij zijn Colombiaanse ambtgenoot aandringt op een spoedig en ordentelijk proces. Eerdere pogingen van de Tweede Kamer om aandacht voor deze zaak, leidden niet tot concrete resultaten. Van Bilderbeek zou valselijk worden beschuldigd.

Het oliebedrijf Llanos Oil van Henk van Bilderbeek en zijn broer Albert in Colombia heeft een groot olieveld ontdekt. Dat mochten zij volgens eerdere afspraken exploiteren. Vanaf de vondst zouden de gebroeders tegengewerkt en geïntimideerd worden door het staatsenergiebedrijf. Volgens de broers gaat het om complotten van hogerhand.

Bogota

Twee jaar terug is Henk van Bilderbeek in de gevangenis in Bogota vastgezet. Albert bezoekt deze week Nederland om aandacht te vragen voor het lot van zijn broer. Hij wordt vergezeld door het Colombiaanse congreslid Miguel Duran. Hij onderzoekt de kwestie, waarbij ook de Amerikaanse oliemaatschappij Drummond betrokken zou zijn.

Van Baalen is bezorgd maar wil zich niet inhoudelijk uitlaten over de zaak. "Het gaat erom dat een Nederlander zo lang vastzit zonder proces. Dit is zelfs voor Colombiaanse begrippen uitzonderlijk." Eerder heeft de advocaat van Van Bilderbeek aangedrongen op vrijlating en eventueel huisarrest maar daarop is geen reactie gekomen.