BRINDISI - Een Turk heeft dinsdag in het Griekse luchtruim een vliegtuig van Turkish Airlines gekaapt. Het vliegtuig landde op het vliegveld van de Italiaanse stad Brindisi en de kaper, die ongewapend was, gaf zich snel over aan de autoriteiten. De passagiers verlieten kort daarna ongedeerd het vliegtuig. Dat hebben de autoriteiten gemeld. Het vliegtuig was met meer dan honderd passagiers op weg van de Albanese hoofdstad Tirana naar Istanbul.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens de Turkse minister van transport, Binali Yildirim, wil de kaper in Italië politiek asiel aanvragen. De man poogt zijn militaire diensttijd in Turkije te ontlopen en heeft psychische problemen, zei Yildirim tegen het persbureau AP. De gouverneur van Istanbul, Muammer Guler, zei dat de kaper bij zijn aankomst in Istanbul zou zijn opgepakt omdat hij een deserteur zou zijn.

Paus

Volgens Italiaanse veiligheidsfunctionarissen wenst de kaper een boodschap over te brengen aan paus Benedictus XVI. Wat de inhoud van de boodschap is, is onbekend. Een plaatselijke openbaar aanklager zei dat de kaper zichzelf als christen heeft geïdentificeerd.

De Albanese autoriteiten hebben de kaper, de 28-jarige Hakan Ekinci, politiek asiel geweigerd, aldus de Turkse autoriteiten. Hij schreef in augustus een brief aan Benedictus waarin hij hulp vroeg bij het ontlopen van de dienstplicht in Turkije. Ekinci, oorspronkelijk een moslim, heeft zich bekeerd tot het christendom, berichtte de Turkse pers.

Cockpit

Turkish Airlines maakte in eerste instantie bekend dat de kaping een protest was tegen het geplande bezoek van Benedictus aan Turkije. Toen Ekinci de cockpit binnendrong zei hij dat er nog een kaper was, waardoor de autoriteiten lang dachten dat dit inderdaad het geval was. Later bleek echter dat hij had gebluft.

Het Vaticaan liet eerder dinsdag weten dat het bezoek van de paus aan het islamitische Turkije gewoon doorgaat, ondanks berichten in de Turkse pers dat het zou worden afgezegd als gevolg van de veronderstelde dreiging van een aanslag. Het Vaticaan ontkende op de hoogte te zijn van bedreigingen aan het adres van de kerkvorst. Het bezoek staat gepland voor eind november. Op voorwaarde van anonimiteit zei een Vaticaan-functionaris dat de kaping waarschijnlijk geen invloed zal hebben op de plannen van Benedictus.