ROTTERDAM - Een van de vier mannen die wordt verdacht van terroristische activiteiten heeft maandag voor de rechtbank in Rotterdam de voornaamste beschuldigingen ontkend. De 28-jarige Jerôme Courtailler, een tot de islam bekeerde Fransman, kent weliswaar een aantal sleutelfiguren in de Europese extremistische moslimwereld, maar dat is volgens zijn eigen zeggen vooral toeval.

De rechtbank hoorde Courtailler maandagmiddag als eerste van de vier. Voorafgaand aan zijn verhoor bekeek de rechtbank een korte compilatie van videobeelden, samengesteld uit materiaal dat is aangetroffen in de Rotterdamse woning waar Courtailler en twee van zijn medeverdachten ten tijde van hun arrestatie verbleven.

De politie hield het trio in Rotterdam aan, twee dagen na de aanslag op het World Trade Center in New York. Een vierde verdachte werd afgelopen zomer in Canada opgepakt.

Videobeelden

De videobeelden, begeleid door propagandistisch commentaar, lieten onder meer de executie van een Russische soldaat in Tsjetsjeni, een toespraak van Osama bin Laden en de moord op een Palestijns jongetje en diens vader zien. In het vooronderzoek hebben de verdachten verklaard dat zij geregeld naar deze beelden keken.

Ook Courtailler gaf toe de video eerder te hebben gezien. "Ik keek ernaar uit nieuwsgierigheid", aldus de verdachte. "De video's waren al in dat huis toen ik daar aankwam."

Courtailler kwam begin mei vorig jaar naar Nederland. De periode daarvoor had hij in Spanje en België verbleven. Hij hield zich in leven met de handel in vermoedelijk gestolen credit cards. Hij ontkende zijn verdiensten te hebben aangewend voor terroristische doeleinden.

Justitie verdenkt Courtailler en de zijnen van onder meer het voorbereiden van aanslagen op de Amerikaanse ambassade in Parijs en op een Amerikaanse legerbasis in België. Volgens Courtailler is het "absoluut niet waar" dat hij daar iets mee van doen zou hebben. Ook de suggestie dat hij min of meer onwetend zou hebben meegewerkt aan terroristische plannen, wees hij van de hand.

De rechtbank hoort maandag mogelijk nog een tweede verdachte. Twee van de vier hebben te kennen gegeven niet te willen verklaren. Woensdag hoopt de rechtbank de zaak af te ronden met het requisitoir van de officier en de pleidooien van de advocaten.