JOHANNESBURG - Zuid-Afrika maakt zich op voor een volledige zonsverduistering woensdagochtend. Het spektakel duurt krap anderhalve minuut, maar dat heeft duizenden buitenlandse toeristen er niet van weerhouden naar het zuiden van het Afrikaanse continent af te reizen.

De buitenlanders, onder wie veel Nederlanders, moeten er overigens nog een extra flinke doorreis per auto of per trein voor over hebben, omdat de totale verduistering alleen in de noordelijke provincie van Zuid-Afrika te zien zal zijn.

Onbetwiste toplokaties voor het bekijken van de 100 procent eclips zijn Musina nabij de grens van Zuid-Afrika met Zimbabwe en Mozambique, Thohoyandou en het Shingwezi-kamp in het Krugerpark. Touroperators die 'eclipssafari's' in het Kruger Park organiseren, hebben goede zaken gedaan. Alle plaatsen zijn bezet.

Het Shingwezi-kampement was al geruime tijd geleden volgeboekt met Amerikaanse nieuwsgierigen van het ruimtevaartbureau NASA. In het grensplaatsje Musina zijn de prijzen voor een hotelkamer als een komeet omhooggeschoten.

Helder weer

De liefhebbers van het natuurverschijnsel lijken een goede kans te maken op helder weer. Meteorologen hebben weliswaar gedeeltelijk bewolking voorspeld, maar die zal waarschijnlijk niet voor grote problemen zorgen.

Via deze link kunt u de eclipse live bekijken

Meer informatie over de zonsverduistering vindt u op de site van de NASA