LONDEN/TOKIO/MOSKOU - Internationaal is bezorgd gereageerd op het Noord-Koreaanse voornemen een nucleaire test uit te voeren. Londen noemde het voornemen hoogst provocatief. Tokio wees het af als onacceptabel en Rusland riep Pyongyang op terughoudendheid te betrachten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Britse regering repte dinsdag in een verklaring van ernstige consequenties voor het stalinistische regime. De nieuwbakken Japanse premier Shinzo Abe verklaarde dat de internationale gemeenschap hard zou reageren als Noord-Korea een test uitvoert.

Oorlog

Het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte dinsdag bekend dat het een nucleaire test gaat uitvoeren. Aanleiding voor de test is de "extreme Amerikaanse dreiging van een nucleaire oorlog en sancties".

Volgens een verklaring van het staatspersbureau KCNA, geciteerd door Japanse media, zal het stalinistische land in de toekomst een nucleaire test uitvoeren onder de voorwaarde dat veiligheid stevig is gegarandeerd. De test is volgens de spreekbuis van het regime een essentieel proces om de nucleaire afschrikking te versterken.

KCNA noemde geen datum voor de voorgenomen proef. Wel benadrukte het staatspersbureau dat Noord-Korea nooit als eerste het nucleaire wapen zal gebruiken.

Onvergeeflijk

De Japanse minister van Buitenlandse Zaken Taro Aso zei dat hij een nucleaire test door Noord-Korea niet kan uitsluiten. Aso noemde het plan onvergeeflijk. Hij zei dat als Noord-Korea het voornemen ten uitvoer brengt, Japan samen met de internationale gemeenschap harde maatregelen zal nemen.

Het regime in Noord-Korea verklaarde in februari 2005 dat het over nucleaire wapens beschikt. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA stelde al eerder dat het land vermoedelijk enkele kernbommen maakte.

Ambities

Een voormalige wapeninspecteur van de Verenigde Naties, David Albright, publiceerde in juni de resultaten van een studie naar de nucleaire ambities van het bewind in Pyongyang. Albright stelde dat Noord-Korea mogelijk genoeg plutonium heeft om dertien kernwapens te maken.

Albright baseerde zijn conclusies op satellietbeelden van een nucleaire reactor in Yongbyon, mediaberichten en uitspraken van Noord-Koreaanse functionarissen.