NICKEL MINES - De schietpartij in een Amish-school in het Amerikaanse Nickel Mines (Pennsylvania) heeft een vijfde leerlinge het leven gekost. In een ziekenhuis bezweek dinsdag een meisje van de geloofsgemeenschap aan verwondingen die ze opliep toen een 32-jarige vrachtwagenchauffeur het vuur opende op een groep van tien meisjes.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Eerder overleden al vier meisjes. De overige vijf leerlingen raakten bij de schietpartij maandag gewond, aldus Amerikaanse media. De schutter, Carl Roberts, beroofde zich na zijn daad van het leven.

In een reactie op het bloedbad in Nickel Mines zei de Amerikaanse president George Bush dat hij volgende week een bijeenkomst wil houden met functionarissen van justitie en uit het onderwijs. Het doel is te onderzoeken wat de federale regering kan doen om een eind te maken aan geweld op scholen, aldus een woordvoerder van het Witte Huis. De tragedie in Nickel Mines is het derde schietincident op een Amerikaanse school in een week tijd.

De schutter van de Amish-school stuurde de jongens, een zwangere lerares en drie moeders met kleine kinderen naar buiten voordat hij zich op de tien meisjes van zes tot dertien jaar richtte. Een elfde meisje kon ontsnappen.

Executie

De achtergebleven meisjes werden bij het schoolbord met de enkels vastgebonden. De man schoot van dichtbij en executeerde de leerlingen als het ware, meldde de politie. Drie meisjes waren op slag dood. Net als de twee meisjes die later stierven, waren zij in hun hoofd geraakt.

De politie bestormde het gebouw toen de eerste schoten klonken, maar kon het bloedbad niet voorkomen. De politie tast nog in het duister over het motief. De man liet in een laatste telefoongesprek met zijn vrouw weten dat hij twintig jaar geleden twee minderjarige verwanten molesteerde, en dat hij vreesde dat opnieuw te doen.

Afscheidsbrief

In een afscheidsbrief had hij al gewezen op een gebeurtenis uit zijn jeugd. Hij liet ook brieven achter aan zijn kinderen. Volgens bronnen bij de politie waren de teksten nogal onsamenhangend.

Media speculeerden dat de man mogelijk ook tot zijn daad kwam omdat in 1997 zijn pasgeboren dochtertje overleed. De man had nog drie kinderen. De politie bevestigde dat de man was getraumatiseerd door de dood van de baby.

De schutter zou geen haat koesteren jegens de conservatieve, strenggelovige Amish. De Amish in Nickel Mines kenden de dader goed, omdat hij vaak melk bij de Amish-boerderijen ophaalde.

De vrachtwagenchauffeur ging de school binnen met enkele vuurwapens, twee messen en zeshonderd kogels. Ook had hij een voorraad eten bij zich, waaruit de politie constateert dat de man rekening hield met een belegering van de school.