ROTTERDAM - Politie en justitie hebben dinsdag een reconstructie getoond van het hoofd van een tot nu toe onbekend negroïde tienermeisje. De resten van het 'Maasmeisje', zoals politie en het Openbaar Ministerie haar noemen, werden de afgelopen maanden gevonden in tassen op verschillende plaatsen langs de Maas in Rotterdam. Politie en OM hopen met het gereconstrueerde hoofd achter de identiteit van het meisje te komen.

Een sporttas met als opdruk Colorado Super Batters werd op 20 juni ontdekt in het Mallegat. Er zat een been in. Twee dagen later vonden medewerkers van het Havenbedrijf Rotterdam een zogenoemde trollykoffer in de Maas ter hoogte van de Parkkade, waarin een vrouwelijke romp zat. Op 13 juli troffen voorbijgangers in de Maashaven een reistas met een hoofd. Vergelijkend DNA-onderzoek wees uit dat de lichaamsdelen tot een persoon behoorden.

Onderzoek in DNA-databanken leidde niet tot de identiteit van het slachtoffer. Ook getuigenoproepen en gebitsonderzoek leverden het vijftien personen sterke rechercheteam niets op. De vrouw was niet eerder naar de tandarts geweest.

Nulde

Politie en justitie besloten om het hoofd te reconstrueren. Dat is gebeurd door hetzelfde team dat het hoofd van het Meisje van Nulde 'herbouwde'. In 2001 werden op verschillende plekken in Nederland lichaamsdelen gevonden die later bleken te zijn van de 4-jarige Rowena Rikkers. Aan de hand van het gereconstrueerde hoofd werd maanden later duidelijk dat het om haar ging.

Volgens André Vervooren, hoofd Zeehavenpolitie, is het niet duidelijk hoe het Maasmeisje om het leven is gebracht. De lichaamsdelen vertonen geen uiterlijke verwondingen. De vrouw is niet seksueel misbruikt. Hoe lang de lichaamsdelen in het water hebben gelegen is niet exact bekend, maar de politie schat tussen de twee dagen en twee weken.

Vervooren sprak dinsdag van een vreselijk misdrijf. "Niemand verdient het om in stukken gesneden in anonimiteit aan zijn einde te komen", aldus Vervooren. Politie en justitie hopen met de medewerking van de media en het publiek zo snel mogelijk achter de identiteit van het meisje te komen. Tevens zoeken ze naar de herkomst van de drie tassen en op het vinden van degene die verantwoordelijk is voor de dood van het Maasmeisje.