ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heropent het onderzoek naar de dood van de 57-jarige sporthalbeheerder uit Maassluis. Dat heeft advocaat Frank van Ardenne van de nabestaanden dinsdag gezegd.

Het slachtoffer overleed eind augustus na een ruzie in de Olympiahal. Justitie concludeerde binnen enkele dagen dat hij een natuurlijke dood is gestorven, maar volgens Van Ardenne staat de doodsoorzaak niet vast. "Het is minder duidelijk dan het leek."

Onenigheid

Het slachtoffer kreeg op 29 augustus rond 18.30 uur in de sporthal aan de Rozenlaan onenigheid met een 42-jarige bezoeker. Kort daarop werd de beheerder onwel. Hij overleed aan een hartaanval in een ambulance op weg naar een ziekenhuis.

Van het begin af aan stond vast dat behalve een woordenwisseling ook fysiek geweld is gebruikt. De bezoeker werd direct na het incident gearresteerd. Hij zat enkele dagen vast, maar mocht op de tweede dag na de aanhouding al naar huis. "Dat is schokkend", meldde Van Ardenne. De snelle vrijlating zou volgens hem betekenen dat de verdachte zou moeten voorkomen bij de politierechter wegens eenvoudige mishandeling.

Doodsoorzaak

Op het moment dat hij met een dagvaardiging werd vrijgelaten, bestond er nog onzekerheid over de doodsoorzaak, weet de advocaat. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) presenteerde bijvoorbeeld slechts voorlopige bevindingen waarin het NFI concludeerde dat nader onderzoek nodig was.

De ernst van de zaak rechtvaardigt een zorgvuldig en goed onderzoek, zei hij. Dat is wat de familie wil en niet zozeer dat de verdachte zwaardere feiten ten laste wordt gelegd. Als het slachtoffer geen klap had gekregen, had hij volgens de advocaat nog vele jaren kunnen leven. "Dat een slachtoffer van een geweldsdelict al medische problemen had, pleit een verdachte niet per definitie vrij van doodslag."