DRACHTEN - De 21-jarige W.B. uit Drachten is maandag voor het gerechtshof in Leeuwarden opnieuw vrijgesproken van drie verkrachtingszaken in zijn woonplaats. Volgens het hof is er te weinig bewijs. Het Openbaar Ministerie (OM) had in hoger beroep viereneenhalf jaar cel geëist.

Justitie verdenkt de man ervan dat hij in april vorig jaar twee meisjes van 12 en 13 jaar heeft verkracht in het Drachtsterbos. Ook zou hij geprobeerd hebben een 23-jarige vrouw uit Groningen te verkrachten.

Vreemd gedrag

Het OM droeg het vreemde gedrag dat de verdachte na de verkrachtingen vertoonde, aan als bewijsmateriaal. Zo beplakte hij zijn fiets met stickers en sneed hij in zijn schoenzolen, terwijl hij wist dat de fiets en de schoenen belangrijk bewijsmateriaal waren in deze zaak.

Oslo-confrontatie

Opvallend is ook de manier waarop de man in oktober vorig jaar is herkend. De recherche maakte hierbij gebruik van de zogenaamde Oslo-confrontatie, een methode die nog maar een keer eerder in Nederland is gebruikt. Van de verdachte en een aantal figuranten werden video-opnames gemaakt. Deze opnames zijn getoond aan de slachtoffers. Een van de slachtoffers identificeerde de 21-jarige man. De vrouw van 23 wees hem ook aan, maar was niet zeker van haar zaak.

Eerder eiste het OM voor de rechtbank in Leeuwarden ook viereneenhalf jaar cel in deze zaak. Ook de rechtbank sprak de man vrij wegens gebrek aan bewijs.