AMSTERDAM - De politie heeft tientallen arrestaties verricht in een groot onderzoek naar miljoenenfraude met hypotheken en leningen in de Randstad. In totaal zijn 68 arrestaties verricht.

Een woordvoerder van de politie bevestigde dinsdag een bericht hierover in De Telegraaf. Het onderzoek van het Interregionaal Fraude Team Midden-West (Amsterdam-Amstelland en Gooi en Vechtstreek) duurde anderhalf jaar.

Onder de arrestanten zijn een medewerker van een bank, tussenpersonen, stromannen en fraudeurs. Volgens de politie was het met name de laatste groep die geen legale inkomsten had en het via het vervalsen van werkgeversverklaringen, jaaropgaven en loonstroken toch lukte om een hypotheek te krijgen. In sommige zaken bedachten de fraudeurs niet-bestaande bedrijven.

Criminaliteit

Omdat banken en andere financiële instellingen de afbetalingen, veelal betaald van uit criminaliteit verkregen geld, op tijd binnenkregen, wilden sommigen niets veranderen aan de situatie. In de meeste gevallen echter werden de leningen ingetrokken.

De politie gaat ervan uit dat zij met de 68 arrestaties 'de groep' heeft aangehouden. "Je weet het natuurlijk nooit helemaal zeker, maar we denken dat we iedereen hebben. Al sluiten we niets uit", aldus een woordvoerder. De groep arrestanten is volgens de politie onder te verdelen in witwassers, verrijkers en speculanten.

Villa

Van een van de verdachten werd de villa verbeurd verklaard. Dit kon gebeuren na een veroordeling van de verdachte voor witwaspraktijken. Volgens de politiewoordvoerder is dit de eerste keer dat via een witwasveroordeling spullen verbeurd verklaard zijn. "Het is niet ondenkbaar dat dit in de toekomst in deze zaak weer zal gebeuren", aldus de woordvoerder.

De politie kon niets zeggen over de identiteit van de arrestanten. "Het is een diverse groep mensen, maar het zijn er te veel om allemaal op te sommen."