BEVERWIJK - Het risico dat iemand om het leven komt door een brand in huis, is tweemaal zo groot, als mensen geen rookmelders hebben aangebracht. Dat heeft een woordvoerder van de Stichting Nationale Brandpreventieweek dinsdag laten weten.

Iets minder dan de helft van de huishoudens in Nederland heeft geen enkele rookmelder en in huizen waar ze er wel zijn, doen ze het niet altijd. Jaarlijks komen meer dan zeventig mensen om door brand, de meesten in woningen. Volgens de stichting kan dat aantal drastisch omlaag, als er in alle huizen rookmelders hangen.

Rookmelder

Om haar doel te bereiken houdt de stichting daarom deze maand een rookmeldercampagne, die ook is bedoeld voor mensen die wel rookmelders in huis hebben. Uit Brits onderzoek (Fire Statistics United Kingdom) blijkt dat bij 39 procent van de branden de rookmelder geen alarm gaf. In de helft van die gevallen ontbrak de batterij of was die leeg. Bij een kwart hingen de rookmelders niet op de goede plaats.

Advertenties, radio- en televisiespotjes en een internetsite luiden de campagne in en ondersteunen haar. Tijdens de campagne houden honderden brandweerkorpsen voorlichtingsacties. Zij controleren huis aan huis en bieden rookmelders aan. Woningbouwverenigingen bieden rookmelders goedkoop aan hun huurders aan of geven ze gratis. De campagne sluit op zaterdag 28 oktober met de Nationale Rookmelderdag.