STRAATSBURG - Topman René van der Linden van de organisatie voor mensenrechten Raad van Europa heeft maandag fel uitgehaald naar de Europese Unie (EU). Hij verwijt de EU van geldverspilling.

De EU overweegt namelijk met een nieuw agentschap voor mensenrechten min of meer hetzelfde werk te gaan doen als de Raad van Europa. "Dubbel werk, dat leidt tot dubbele normen", zei Van der Linden bij aanvang van de vergaderweek van de Raad van Europa in Straatsburg.

Overlapping

De Raad van Europa controleert al decennia de naleving van mensenrechten in 46 Europese landen. Daartoe heeft het ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens opgericht.

De Raad van Europa kost ongeveer 18 miljoen euro per jaar. Het nieuwe EU-agentschap krijgt op den duur 30 miljoen euro per jaar.

Van der Linden kwam met zijn waarschuwing met het oog op een EU-vergadering over het agentschap eind deze week. Hij vraagt grotere waarborgen tegen overlapping. Van der Linden maakte zich al eerder boos, toen de Europese Commissie het idee lanceerde.

Goedkoop

De CDA-politicus vindt dat zijn organisatie goedkoop werkt. Dat bleek bij een toonaangevend rapport over de CIA-kampen en -vluchten. Het rapport was opgesteld door een politicus met slechts drie medewerkers.

De oud-staatssecretaris van Europese Zaken waarschuwt bovendien dat de EU het agentschap via een achterdeurtje wil regelen. "Ik ben altijd erg voor versterking van de Europese integratie, maar niet op deze manier", aldus Van der Linden.

Ministers van Justitie van de EU-landen bespreken het nieuwe agentschap in Wenen waarschijnlijk eind deze week. De Nederlandse regering heeft eveneens aarzelingen, onder meer op aandringen van de Eerste Kamer.