PARADISE - Een 32-jarige vrachtwagenchauffeur heeft maandag vier meisjes van de strenggelovige Amish-gemeenschap doodgeschoten in een school in de staat Pennsylvania. Zeven meisjes raakten gewond. Na het neerschieten van de kinderen beroofde de schutter zichzelf van het leven.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De vrachtwagenchauffeur ging de school in Nickel Mines binnen met een verdovingsgeweer, twee messen en 600 kogels. Daarnaast had hij een voorraad rantsoen bij zich, waaruit de politie constateert dat de man rekening hield met een belegering van de school.

De man stuurde de jongens, een zwangere lerares en drie moeders met kleine kinderen naar buiten en richtte zich daarna op de achtergebleven meisjes. Die werden aan de enkels gebonden en bij het schoolbord beschoten, aldus de nieuwszender CNN op gezag van de politie. Drie meisjes waren op slag dood. Zij hadden kogels in het hoofd.

Politie

Een vierde meisje bezweek later in een ziekenhuis aan haar verwondingen. De politie bestormde het gebouw toen de eerste schoten klonken, maar kon het bloedbad niet voorkomen. De schutter maakte zelf geen deel uit van de Amish-gemeenschap.

De Amish in Nickel Mines kenden de dader goed, omdat hij vaak melk bij de Amish-boerderijen ophaalde. Volgens de politie handelde de schutter mogelijk uit wraak. De aanleiding zou een incident van twee decennia geleden zijn. Over de aard van het incident liet de politie zich niet uit. De man zou niets tegen de Amish-gemeenschap hebben gehad. Hij zou de school hebben uitgekozen omdat die dichtbij was en er jonge meisjes op zaten.

De man was vader van drie kinderen. Volgens zijn vrouw leek er niets aan de hand te zijn toen hij maandag zijn kinderen naar school bracht.

Grondleggers

De Amish komen voort uit de doperse beweging van de 16e eeuw. In 1693 splitste een groep zich onder leiding de Zwitser Jakob Ammann van de mennonieten af. Een van de grondleggers van de mennonieten is de Nederlander Menno Simons.

De Amish staan vooral bekend als ouderwets, omdat zij in veel gevallen technische ontwikkelingen afwijzen. Zij hechten aan familie, gemeenschap en afgescheidenheid van de buitenwereld. Zij gelden als pacifistisch. Onderling spreken de meesten een Duits dialect.

Wisconsin

De tragedie in Nickel Mines is het derde schietincident op een Amerikaanse school in een week tijd. Een leerling schoot vrijdag het hoofd van zijn middelbare school in Wisconsin neer. De man overleed later aan zijn verwondingen. De politie ontruimde het pand en wist de jongen, die volgens Amerikaanse media onlangs van school was gestuurd, aan te houden. Niemand anders raakte gewond.

Het incident op het platteland van Wisconsin volgde twee dagen na een schietpartij op een middelbare school in Colorado, waarbij een man een scholier vermoordde na een gijzeling en vervolgens zichzelf van het leven beroofde. Het beruchtste schietincident op een Amerikaanse school stamt uit 1999. Twee scholieren schoten toen op Columbine High in Colorado dertien mensen dood. Ze pleegden vervolgens zelfmoord.

Bush

Na de schietpartij in Nickel Mines zei de Amerikaanse president George W. Bush dat hij volgende week een bijeenkomst wil houden met functionarissen van justitie en uit het onderwijs. "Het doel is te onderzoeken wat de federale regering kan doen om een eind te maken aan het probleem van het geweld op scholen", aldus een woordvoerder van het Witte Huis.