ZOETERMEER - Het rijbewijs nieuwe stijl op creditcardformaat blijkt in trek. Mensen hebben bewust gewacht met het aanvragen van een nieuw rijbewijs, denkt een woordvoerder van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Waar op een gewone maandag 7000 aanvragen worden gedaan, had de RDW er de eerste maandag van oktober al ruim 17.000 geteld. "Het enige probleem is dat zoveel mensen het nieuwe kaartje willen hebben", zei de woordvoerder maandag.

"Omdat nog niet alle gegevens zijn terug te vinden in alle gemeentelijke computers, moeten mensen soms wat langer wachten. Zo is ouderen soms ten onrechte gevraagd om een verklaring van geschiktheid", aldus de zegsman.

Beveiligingsniveau

Het nieuwe rijbewijs heeft als pre niet alleen dat het handzamer is, maar ook fraudebestendiger en slijtvast en daardoor beter bruikbaar als identiteitsbewijs. Het beveiligingsniveau is volgens het ministerie van Verkeer en Waterstaat gelijk aan dat van het paspoort en de (Nederlandse) identiteitskaart.

Op het rijbewijs, dat nog steeds in de kleur roze wordt uitgevoerd, is een nieuwe categorie AM voor de brom- en snorfietsers toegevoegd, naar de categorie B voor de personenauto. Hiermee vervangt het nieuwe rijbewijs ook de zogenoemde bromfietscertificaten.

Centraal

Om fraude en vervalsing te voorkomen, wordt het nieuwe rijbewijs - net als het paspoort en de identiteitskaart - centraal geproduceerd. Dat kost tijd, vijf werkdagen, en dus is de tijd van "klaar terwijl u wacht' voorbij.

Maar als het moet, kan het rijbewijs (tegen 40 euro extra kosten) ook na één werkdag al klaar zijn. Verder kan voortaan worden volstaan met één kleurenpasfoto tegen voorheen twee zwart-wit- of kleurenpasfoto's.

Verlenging

Mensen met een geldig rijbewijs van het huidige model, ook bekend als het 'roze papiertje', hoeven overigens geen nieuw exemplaar aan te vragen. Pas bij verlenging krijgen zij automatisch het rijbewijs in nieuwe vorm.

Minister Karla Peijs (Verkeer) en burgemeester Wim Deetman van Den Haag overhandigen dinsdag de eerste nieuwe rijbewijzen aan een aantal geslaagden in het stadhuis van Den Haag.