AMSTERDAM - De KNVB gaat onderzoek doen naar de spreekkoren bij FC Utrecht-Ajax. De in Utrecht opgegroeide Ajax-speler Wesley Sneijder werd gedurende het duel constant beledigd door het thuispubliek.

Henk ten Cate, trainer van de Amsterdammers, wisselde de uitgescholden speler om hem te beschermen, liet hij na de wedstrijd weten aan de omroep.

Scheidsrechter Van Egmond verzuimde de wedstrijd stil te leggen. De leidsman liet het AD weten wel overwogen te hebben het duel te staken. "In zo'n heksenketel is het gewoon heel moeilijk te beoordelen wie precies wat roept en wanneer. Je bent bovendien gefocust op de wedstrijd, waarin van alles en nog wat gebeurde. Ook de vierde official en mijn assistenten hadden hun handen vol."

De KNVB laat weten dat naar aanleiding van de ongeregeldheden opnieuw indringend naar de taken en verantwoordelijkheden van met name de lokale autoriteiten en de scheidsrechters zal worden gekeken.

"De focus ligt nu teveel op de scheidsrechters in het betaalde voetbal, terwijl er sprake is van een gedeelde verantwoordelijkheid", aldus de KNVB.