DEN HAAG - Vermeend 'topcrimineel' Willem Holleeder heeft het kort geding tegen de staat verloren. De voorzieningenrechter in Den Haag bepaalde maandag dat Holleeder de gesprekken met diens advocaat moet blijven voeren terwijl ze van elkaar zijn gescheiden door een glaswand.

Holleeder zit in voorarrest in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. In het kort geding eiste hij dat hij zijn advocaat onder normale omstandigheden, dus zonder glaswand, te spreken kon krijgen.

Holleeder werd in januari gearresteerd. Justitie verdenkt hem ervan een afpersingsbende te hebben geleid die het vooral had voorzien op vastgoedhandelaren. Een van de slachtoffers zou Willem Endstra zijn geweest. Endstra werd in mei 2004 doodgeschoten voor zijn kantoor in Amsterdam.

Ontsnappen

Op 2 juni werd Holleeder overgeplaatst naar Vught, omdat er volgens het Openbaar Ministerie groot gevaar bestond dat hij met grof geweld zou ontsnappen. Een van de 'huisregels' binnen de EBI, de best bewaakte gevangenis van Nederland, is dat gedetineerden van al hun bezoek gescheiden blijven door een glazen wand. Die regel wordt ook bij bezoek van advocaten toegepast, om elk risico te vermijden.

Volgens de voorzieningrechter in Den Haag is die regel niet onrechtmatig. Holleeder en zijn advocaat Bram Moszkowicz hadden eerder tevergeefs bij de EBI-directie aangedrongen elkaar zonder glaswand te mogen spreken. Volgens de rechter had Holleeder zich over die weigering kunnen wenden tot de beklagcommissie van de EBI.

Belemmering

De glaswand levert volgens de rechter onmiskenbaar een belemmering in het verkeer tussen verdachte en raadsman op, maar is niet per definitie ongerechtvaardigd of disproportioneel. Advocaat Moszkowicz betoogde tijdens het geding dat het doornemen van het dossier, circa 12.000 pagina's, met zijn cliënt vrijwel onmogelijk is als zij gescheiden blijven door de glaswand.

Holleeder staat vrijdag met zeven medeverdachten voor de strafrechter in een zitting in de afpersingszaak. De zeer omvangrijke zaak komt pas volgend jaar inhoudelijk aan de orde.