ARNHEM/DEN BOSCH - De Van Mesdagkliniek in Groningen heeft in 2001 geopperd om de huidige verdachte van de verkrachting en moord op de 15-jarige Melanie Sijbers op te nemen op een afdeling voor onbehandelbare tbs'ers. Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem van toen. De man zat destijds een straf uit voor onder meer verkrachting.

Het hof moest beslissen over de verlenging van de tbs van de man. De ingeschakelde psychiater van de Groningse kliniek achtte de kans op recidive destijds hoog. Hij noemde als behandelalternatief de zogeheten longstayafdeling, een plek voor onbehandelbare tbs'ers.

Zijn advies werd in de wind geslagen. De rechters hechtten meer waarde aan een rapport van het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht.

Een zenuwarts/psycholoog van het PBC oordeelde dat de kans op herhaling was afgenomen. Op voorspraak van het PBC besloot het gerechtshof daarom de terbeschikkingstelling van de man weliswaar met een jaar te verlengen maar zijn dwangverpleging voorwaardelijk te beëindigen. De man kwam onder het toezicht van de reclassering.

In 2001 en 2002 verlengde de rechtbank zijn tbs nog twee keer onder dezelfde voorwaarden. In 2003 adviseerden zowel de justitieel forensisch psychiater als de reclasseringswerker dat er geen verlenging meer nodig was. Het ging goed met hem, oordeelden ze.

Justitie in Den Bosch vorderde daarom geen nieuwe verlenging en in juli 2003 kwam zo automatisch een eind aan zijn tbs, legde persofficier Mariska Wijnbelt maandag uit.

Vorige week melde justitie dat de 41-jarige P.H. uit Geldrop zijn betrokkenheid bij de dood en verkrachting had bekend. Zijn advocaat Huub van Stiphout liet maandag echter weten dat zijn cliënt de moord dan wel doodslag en betrokkenheid bij verkrachting niet heeft bekend bij de rechter-commissaris. Bij justitie in Den Bosch was aan het begin van maandagavond niemand bereikbaar voor commentaar.