AMSTERDAM - Automobilisten en motorrijders worden vanaf maandag intensiever geconfronteerd met hun rijgedrag in de file. Het Korps Landelijke Politiediensten en de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging deelden maandagochtend langs de snelweg A1 folders uit aan tweeduizend bestuurders. Hun actie 'Geef motorrijders de ruimte in de file' is een onderdeel van de verkeerscampagne 'Rij met je hart'.

Sinds 1991 is het voor motorrijders niet meer verboden om tussen de file door te rijden, mits zij niet meer dan tien kilometer per uur harder rijden dan de auto's. Volgens de gedragscode die is opgesteld door het Motorplatform is het verstandig dat motorrijders zich realiseren dat zij vaak niet worden gezien door automobilisten. Daarop moeten zij hun rijgedrag aanpassen.

Van automobilisten wordt onder meer gevraagd dat zij eerst goed kijken voordat zij van rijstrook veranderen in de file. Ook moeten zij bij mooi weer niet zomaar de deur opengooien.

Tijdens de actie werden 26 motorrijders bekeurd. Zij reden onder meer over zogenoemde verdrijvingsvlakken of reden tussen de vangrail en de linker rijstrook. Motorrijders moeten bij het passeren van een file tussen het verkeer op de twee meest linkse rijstroken rijden.