MOMBASA - De twee raketten die donderdag in de Keniaanse havenstad Mombasa werden afgevuurd op een Israëlisch vliegtuig waren afkomstig uit Somalië. Dat heeft de Britse krant The Times maandag gemeld op gezag van Westerse inlichtingendiensten en deskundigen op het gebied van terreurbestrijding.

De Egyptenaar Moustafa Hassouna, adviseur voor de Verenigde Naties op het gebied van veiligheid, zei tegen The Times dat bij de mislukte poging een Israëlisch vliegtuig neer te halen Sams uit China zijn gebruikt.

Volgens Hassouna is het een koud kunstje om dit soort type raketten in de Somalische hoofdstad Mogadishu en elders in het zuiden van Afrikaanse land te kopen. "Het is vrijwel zeker dat ze daar vandaan komen."

Hassouna zei dat de terreurorganisatie al-Qaeda in Somalië een omvangrijk netwerk heeft opgebouwd. Hij stelde dat sommige leden van al-Qaeda Kenia binnenkomen als vluchteling en dat anderen gewoon ergens de grens oversteken.

In verband met de aanslagen op een vliegtuig en hotel in Kenia worden nog zeker tien personen vastgehouden. Het gaat om zes Pakistanen en vier Somaliërs die volgens de autoriteiten verbonden zijn met het terreurnetwerk van Osama bin Laden.