DEN HAAG - Minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken wil nog vóór de verkiezingen op 22 november een actieprogramma presenteren voor de aanpak van geweld tegen hulpverleners en andere mensen die werkzaam zijn in de 'publieke ruimte'. Dat zijn bijvoorbeeld ook treinconducteurs, trambestuurders en medewerkers van de sociale dienst.

Het actieprogramma maakt duidelijk "wat we niet meer pikken en wat de reactie zal zijn. Bijvoorbeeld dat in bepaalde gevallen altijd aangifte wordt gedaan en altijd vervolging wordt ingesteld", lichtte een woordvoerder van Binnenlandse Zaken maandag toe.

Remkes overlegt over de aanpak met gemeenten, andere werkgevers en brancheorganisaties. Gestreefd wordt naar uniforme reacties. De sociale dienst in Groningen moet op iemand die over de schreef gaat hetzelfde reageren als de sociale dienst in Maastricht, legt de woordvoerder uit.

Straffen

Het Openbaar Ministerie is inmiddels bezig met een richtlijn die voorziet in hogere straffen voor mensen die zich agressief gedragen tegenover hulpverleners en andere werknemers in de publieke ruimte. Toenmalig minister Piet Hein Donner van Justitie liet de Tweede Kamer dat begin vorige maand weten.

Ambulancepersoneel moet in risicogevallen kunnen rekenen op begeleiding door de politie. Daarvoor pleit de CNV maandag, meldt de NOS. Het CNV wenst dat een ambulance die 's nachts naar een risicogebied moet standaard wordt vergezeld door de politie.

De aanleiding voor de oproep van de bond is het incident van dit weekend in Vlaardingen waarbij ziekenbroeders door cafébezoekers werden belaagd. Ook twee agenten raakten licht gewond.