BRASILIA - De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen net niet voldoende stemmen gehaald om al zeker te zijn van een herverkiezing. De Braziliaanse kiesraad kondigde daarom een tweede stemronde aan. Lula moet het op 29 oktober opnemen tegen zijn sociaal-democratische rivaal Geraldo Alckmin.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Met vrijwel alle stemmen geteld staat Lula op 48,8 procent, terwijl hij een absolute meerderheid nodig had om de verkiezingen in een stemronde te winnen. Alckmin haalde 41,4 procent. De andere kandidaten kwamen niet boven de tien procent uit.

Campagne

De 53-jarige Lula had tijdens de campagne lange tijd een comfortabele voorsprong op zijn belangrijkste uitdager, maar zag zijn steun de laatste weken kelderen door een nieuw corruptieschandaal. Leden van de campagnestaf van de president werden twee weken geleden aangehouden met een koffer vol geld, dat bestemd zou zijn om een dossier met valse belastende informatie over Alckmin te kopen. Ook namen de kiezers het Lula kwalijk dat hij zich had teruggetrokken uit een televisiedebat met zijn uitdagers.

Toch blijft de leider van de socialistische Arbeiderspartij (PT) populair onder de armen in Brazilië, onder meer omdat hij de afgelopen vier jaar het minimumloon heeft verhoogd en subsidies voor de armste gezinnen heeft ingesteld.

Alckmin, voormalig gouverneur van Sao Paolo en lid van de centrumlinkse Sociaal-Democratische Partij, hamerde in zijn verkiezingscampagne vooral op de corruptieschandalen die de regering hebben geteisterd. Nadat de uitslag van de stembusgang op zondag bekend was geworden, zei Alckmin dat hij "goede kans zag om de verkiezingen te winnen".