WENEN - De oppositionele Sociaaldemocratische Partij van Oostenrijk (SPÖ) heeft zondag de parlementsverkiezingen in het Midden-Europese land gewonnen. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten na het tellen van vrijwel alle stemmen.

Kort voor de verklaring van het ministerie feliciteerde voorman Wolfgang Schüssel van christendemocratische ÖVP leider Alfred Gusenbauer van de SPÖ al met diens zege.

De SPÖ krijgt volgens de cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken de steun van 35,7 procent van het electoraat.

Daarmee hebben de sociaaldemocraten een voorsprong van 1,4 procentpunt op de ÖVP van Schüssel. Op de vraag aan Schüssel of hij uit de politiek gaat terugtreden, zei de kanselier nadrukkelijk "nee".

Grote coalitie

Waarnemers verwachten dat Oostenrijk, in navolging van Duitsland, een zogenoemde grote coalitie van christendemocraten en sociaaldemocraten krijgt. Schüssel stuurde in zijn eerste opmerkingen na de uitslag ook aan op een coalitie van nationale eenheid. Tegelijkertijd zei hij dat er lange coalitiebesprekingen in het verschiet liggen. Volgens de bondskanselier zal hij niet toestaan dat een eventuele coalitie met de SPÖ de hervormingen die de huidige regering in gang heeft gezet, weer terugdraait.

De nationalistische FPÖ, ooit geleid door Jorg Haider en het boegbeeld van rechts en uiterst rechts in de Alpenrepubliek, komt uit op een percentage van 11,2, een winst van 1,2 procentpunt. Daarmee blijft de FPÖ net voor op De Groenen (10,5 procent).

De huidige coalitiepartner van de ÖVP, de rechtse Alliantie Toekomst Oostenrijk (BZÖ), een partij die zich heeft afgescheiden van de FPÖ en geleid wordt door een vertrouweling van Haider, heeft de kiesdrempel van 4 procent nipt gehaald. De partij kreeg 4,2 procent van de stemmen.