ZANDVOORT - Ondanks de afwezigheid van Verstappen zagen de duinen van Zandvoort zwart van de mensen en waren de tribunes volgepakt. De eerste A1GP in Zandvoort was een succes. NU.nl was erbij.

Bekijk video treindrukte: Modem/ Breedband


Foto: Marc Koot | Bleekemolen in actie voor Team Nederland

Hoewel de lange wachttijden voor de treinen wat irritatie opriepen bleef de sfeer goed. De 75.000 bezoekers werden getrakteerd op een spectaculaire race waarin vervanger Bleekemolen knap vierde werd.


Foto: Marc Struik | Jeroen Bleekemolen maakt zich klaar voor de start

Drukte

Voor veel racefans begon de dag al vroeg. Wie op tijd wilde zijn voor de sprintrace van elf uur moest de grootste drukte proberen voor te blijven. Rond negen uur stond er een wachtrij van zo'n twee uur op station Haarlem.

Richard de Ruiter uit Haaften was met zijn vrienden naar Zandvoort gekomen. "De organisatie was waardeloos. We hebben uren op de trein staan wachten", aldus De Ruiter.

Ook op het eten moest soms lang gewacht worden. "Drie kwartier", aldus een verbitterde De Ruiter. Het kon overigens de pret niet drukken. "De race was perfect."

Wachten

De Ruiter was niet de enige die klaagde over de gebrekkige infrastructuur. Ook de familie Schipper uit Spijkenisse heeft urenlang op het station van Haarlem staan wachten. "Jammer van de slechte treinverbinding maar ik vond het al met al zeker de moeite waard", aldus mevrouw Schipper.


Foto: Kenneth Verburg | Team China in actie

Mart uit Somsdijk had geen problemen met de wachttijd op het spoor naar Zandvoort. Hij was per motor naar het circuit gekomen. "Het was super. Jammer dat Jeroen Bleekemolen vierde is geworden. A1GP is leuker dan F1 dus ik vrees dat ik er volgend jaar weer bij ben."

Balkenende

Premier Balkenende was ook op het circuit aanwezig. De minister-president is een overtuigd raceliefhebber en laat regelmatig zijn gezicht zien tijdens autosportevenementen. Zo was hij eerder te gast bij Bavaria City Racing in Rotterdam en de Formule 1 Grand Prix van Australie in Melbourne.


Foto: Marc Struik | Premier Balkenende mocht in een Spyker een rondje over het circuit rijden.

"Deze A1GP is een nieuw bewijs dat het goed gaat met de autosport in Nederland", stelt Balkenende. "Kijk nou eens hoeveel mensen er hier vandaag aanwezig zijn. Daarbij hebben we inmiddels een eigen F1-team met Spyker en hebben we twee coureurs in de Formule 1."

Lammers

Teambaas Jan Lammers van Team Nederland heeft dankzij alle commotie omtrend Verstappen een hectische tijd. "Het is jammer dat het zo is gegaan. Verstappen heeft een miljoen op zijn rekening gehad en wilde zekerheid over nog een miljoen. Hij moet een gegeven paard niet zo in de bek kijken", vindt Lammers.


Foto: Marc Koot | Teambaas Jan Lammers heeft er zin in.

Het raceplezier is er volgens Lammers niet minder om. "Er zijn 75.000 mensen op het circuit die van racen houden en desondanks een fantastisch weekend hebben", aldus een enthousiaste Lammers.

De vrienden Hans uit Leiden en Maurice uit Amsterdam waren teleurgesteld. "Bleekemolen had tegelijk met Duitsland de pits in moeten komen", betogen ze. "Dit lag aan Jan Lammers", zegt Maurice. "Verstappen had waarschijnlijk wel gewonnen omdat hij meer zijn stempel op de tactiek had gedrukt."

Minogue

Danni Minogue, zusje van Kylie, was vandaag ook aanwezig in Zandvoort. "Ik had gister nog een feestje in Amsterdam, maar ik geloof dat ik de eerste was die naar huis ging. Ik wou vandaag natuurlijk wel een beetje fit zijn als ik Australië toejuich."


Foto: Marc Koot | Danni Minogue kwam het Australische team toejuichen.

De Australische ster arriveerde in Zandvoort per helikopter. "Ik zag vanuit de lucht al die fans langs het parcours staan. Ongelooflijk hoe druk het hier is."

Souvenir

Sommige bezoekers hielden een leuke souvenir over aan de A1GP op Zandvoort. Her en der over het terrein waren stands waar vlaggen, petjes en modelauto's verkocht. De heer Hartman wist zelfs een raceband te bemachtigen. "Ik kreeg hem van een marshall. Volgens mij is ie van Team Nederland want er staat 'stand 1' op", verklaart Hartman. "Ik denk dat ik hem als klok of tafel ga gebruiken."