DEN HAAG - Hoe heeft het kunnen gebeuren? Die vraag over de juwelenroof uit het Haagse Museon hebben de museumdirecteur en de politie maandag nog niet kunnen beantwoorden. De juwelen en de dieven die het onderwijsmuseum in de nacht van zondag op maandag binnendrongen, zijn vooralsnog spoorloos.

Het gaat om een onbekend aantal topstukken uit de tentoonstelling Diamant, van ruwe steen tot sieraad. Daaronder waren volgens directeur Bert Molsbergen enkele koninklijke sieraden. Ze zijn voor miljoenen euro's verzekerd. Verder gaf Molsbergen geen bijzonderheden over de juwelen en hun eigenaren. Zowel musea als particulieren leenden de kostbaarheden uit.

Camera's

Hoe de dieven ongemerkt langs de beveiligingscamera's en bewegingssensoren zijn gekomen, is onbekend. Deze apparatuur is 24 uur per dag in werking. Er waren ten tijde van de inbraak, de criminelen sloegen een ruit in, twee beveiligingmensen aanwezig. Die hebben niets gezien. Of het alarm is afgegaan en hoe lang het duurde voor de politie er was, maakte de Museon-directie niet bekend.

Wel is duidelijk dat de dieven wisten waar ze zijn moesten, omdat ze zich op de kostbaarste stukken uit de expositie richtten. Zes van de 28 vitrines van gehard glas werden kapotgeslagen en leeggehaald. "Ze hebben flink hun best moeten doen om daarin te komen", aldus Molsbergen.

Willem III

Hij deed ook geen mededelingen over welke juwelen nu eigenlijk in de tentoonstelling waren opgenomen en hoeveel ze precies waard zijn. Wel is duidelijk dat een van de koninklijke stukken een juweel is dat koning Willem III in 1879 gaf aan zijn bruid Emma van Waldeck-Pyrmont.

Directeur Fred Brom van juweliershuis Steltman in Den Haag, vreest dat de juwelen nooit meer worden teruggevonden. Wegens hun exclusiviteit en herkenbaarheid, hebben de dieven ze waarschijnlijk zo snel mogelijk uit Nederland weggehaald.

De technische recherche is de hele dag bezig geweest met sporenonderzoek. Een politiewoordvoerder verwacht dat dat nog een groot deel van de avond in beslag neemt, maar verwacht dat het museum dinsdag wel gewoon open kan gaan. Dat is ook de bedoeling van de directie van het Museon.