ROTTERDAM - PvdA-leider Wouter Bos daagt CDA-lijsttrekker en premier Jan Peter Balkenende uit om met hem in alle twaalf provincies in debat te gaan. De uitnodiging gaat maandag vergezeld van een bos rozen naar Balkenende, zei Bos zondag tijdens het PvdA-congres in Rotterdam.

Met de debatten hoopt de PvdA-leider het CDA te dwingen duidelijkheid te geven over hun plannen met de zorg, huren en sociale zekerheid. Volgens Bos zegt het CDA voor de verkiezingen het een, maar doet de partij erna wat anders. "Nu ben je lijsttrekker, nu moet je de kiezers duidelijkheid bieden", zei Bos.

Balkenende gaat niet in op de uitnodiging. "Ik heb geen twaalf debatten nodig om duidelijk te maken dat Bos onwaarheden verkondigt", aldus Balkenende zondag. Volgens de CDA-lijsttrekker zegt Bos voortdurend ten onrechte dat het CDA zou willen ingrijpen in het basispakket in de zorg.

Er staan al vier debatten tussen Balkenende en Bos gepland. Bovendien, zo stelde de premier zondag, is hij ingehuurd om het land te regeren. "En niet om de problemen van Wouter Bos op te lossen." Volgens Balkenende heeft Bos problemen omdat hij "vervelende" boodschappen als de beperking van de hypotheekrenteaftrek en de fiscalisering van de AOW aan de kiezer moet verkopen.

In zijn toespraak keek Bos terug op de partijcongressen van CDA en VVD waar volgens hem veel onzin over de PvdA was verteld. Volgens Bos gebeurt dat vanuit de gedachte dat kiezers dan zouden weglopen bij de PvdA. "Maar de mensen zijn niet gek. Ze kennen onze geschiedenis."

Sociaal

De PvdA-voorman zei dat hij geen makkelijk maar wel een sociaal verhaal moet vertellen over de maatregelen om de AOW overeind te houden. Hij waarschuwde dat de AOW wel in gevaar is bij politici die hun kaken stijf op elkaar houden om na de verkiezingen plotseling de uitkeringen te gaan bevriezen.

Bos benadrukte dat de hardwerkende mensen in Nederland altijd de ruggengraat van zijn partij hebben gevormd. "Het is een gotspe dat politici die juist deze mensen het hardste hebben laten inleveren, nu roepen dat hun lot bij hen in goede handen is."

Goed genoeg

Bos herhaalde blij te zijn dat het goed gaat met de Nederlandse economie maar dat dit niet betekent dat het goed genoeg gaat met de samenleving. Hij gaf af op de nadruk die het huidige kabinet altijd legt op de eigen verantwoordelijkheid. "Want als iedereen alleen maar bezig is met de eigen verantwoordelijkheid, wie kijkt er dannog naar hoe het met de ander gaat?"

Bos wil de solidariteit tussen mensen terug. Hij vindt dat mensen die zich sterk maken voor een leefbare buurt, hun leerlingen of patiënten, steun moeten krijgen van de overheid. Tegelijk moeteen vuist worden gemaakt tegen asociaal gedrag, intimidatie,geweld, misbruik en fraude.

Rutte

VVD-leider Mark Rutte vindt het jammer dat Balkenende niet met Bos in debat wil. Hijzelf wil graag twaalf keer de degens kruisen met de PvdA-leider, omdat hij nog veel vragen heeft aan Bos over diens plannen met onder meer hypotheekrenteaftrek en AOW. "Bos mag hier niet mee wegkomen."