ANTWERPEN - Tienduizenden bezoekers zijn zondag afgekomen op grote Belgische concerten tegen onverdraagzaamheid. Zo'n 140 Belgische artiesten traden gratis op. Het festival '0110', zo genoemd naar de datum 1 oktober, vond zondag plaats in Antwerpen, Gent, Brussel en Charleroi.

De meeste bezoekers (40.000) kwamen naar het podium in Antwerpen, dat was twee keer zoveel als waar de organisatoren op hadden gerekend.

Premier Guy Verhofstadt onderbrak begrotingsoverleg om samen met circa 25.000 andere muziekliefhebbers het festival in zijn woonplaats Gent te bezoeken. Zanger Helmut Lotti zong daar later op de avond voor het eerst een nieuw nummer in het Gents.

Ook in Brussel kwamen zo'n 25.000 mensen op het evenement af en in Charleroi bezochten circa 5000 mensen de concerten.

Initiatiefnemer is Tom Barman, zanger van de groep dEUS. Hij noemde de grote opkomst "te gek". Hij wil met zijn spontane initiatief stelling nemen tegen "intolerante partijen als het Vlaams Belang", een week voor de verkiezingen voor de gemeenteraad.

Ook verscheidene politici mengden zich onder de bezoekers van het festival. In Brussel waren onder meer de ministers Laurette Onkelinx en Karel de Gucht aanwezig.

Dewinter

Filip Dewinter van het Vlaams Belang reageerde zondag verveeld op de concerten tegen onverdraagzaamheid. De voorman wees op de jarenlange boycot door andere partijen van het Vlaams Belang. "Zeg nu zelf: het Vlaams Belang heeft veel ervaring met onverdraagzaamheid. Wij hadden wel een uitnodiging mogen krijgen voor de concerten", zei hij bij een verkiezingscongres in Antwerpen.

Vlaams Belang kon niet verhinderen dat het festival vele populaire artiesten contracteerde, zoals Clouseau en Will Tura. In Brussel zong Rocco Granata zijn aloude wereldhit Marina.

'0110'

Organisator Barman hoopt dat zijn initiatief '0110' blijft voorbestaan als merk voor soortgelijke acties tegen onverdraagzaamheid. Een jaarlijks vervolg op de concerten verwacht hij niet.

Als eerste vervolg luidt donderdag het brandalarm in 25 musea en cultuurcentra. Het alarm zal een kwartier klinken, als oproep voor verdraagzaamheid.