WASHINGTON - Europese en Amerikaanse onderhandelaars hebben vooralsnog geen akkoord kunnen bereiken over het verstrekken van passagiersgegevens van Europeanen die naar de Verenigde Staten vliegen. De gesprekken hierover zijn zaterdagavond afgebroken, vlak voor het aflopen van het oude verdrag over de uitwisseling van de informatie. Dit heeft woordvoerder Jonathan Todd van de Europese Commissie laten weten.

Na de mededeling van de woordvoerder ontstond er echter verwarring over het verdere verloop van de onderhandelingen. De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Michael Chertoff, verklaarde dat er wel degelijk een "conceptakkoord" was bereikt, maar dat de VS nog wachtten op goedkeuring door de Europeanen.

Chertoff voegde daar aan toe dat hij verwachtte dat er geen problemen zullen ontstaan met de vluchten van Europa naar de VS en dat het luchtverkeer niet zal worden onderbroken.

Todd had zaterdag laten weten dat het onverwachte stuklopen van de onderhandelingen een wetgevingsvacuüm betekende, waarin elke luchtvaartmaatschappij die vanaf zondag 1 oktober nog gegevens over passagiers aan de Amerikaanse autoriteiten verstrekt, in overtreding is en in alle lidstaten van de EU juridische stappen tegen zich kan verwachten. Tegelijkertijd kunnen luchtvaartmaatschappijen die niet meewerken met de Amerikanen landingsrechten verliezen in de VS.

Chaos

Eerder deze week gaf een woordvoerder in Brussel toe dat er geen Plan B was voor het mislukken van de onderhandelingen. Hij waarschuwde voor chaos.

Todd zei zaterdagavond na de opmerkingen van Chertoff dat de Europese Commissie het met Chertoff eens was dat de gesprekken over het onderwerp moesten worden voortgezet en dat er zo snel mogelijk een akkoord moest worden bereikt. Onduidelijk was op welke manier en wanneer de onderhandelingen weer zouden worden opgepakt. Todd had eerder laten weten dat de Europese delegatie na het stuklopen van de gesprekken weer in het vliegtuig terug naar Europa was gestapt.

Informatie

Washington en de EU sloten ruim twee jaar geleden een akkoord over de uitwisseling van informatie over luchtvaartpassagiers die naar de VS vliegen. De Amerikanen willen, in de nasleep van de terroristische aanslagen in de VS, niet alleen persoonlijke gegevens ontvangen, maar bijvoorbeeld ook informatie over de maaltijden die de mensen tijdens hun vlucht nuttigen. Het Europees Hof van Justitie verklaarde dit akkoord, dat zondag afloopt, eind mei ongeldig.

De partijen waren in Washington al sinds donderdag aan het praten. Volgens de woordvoerder van de Commissie legden de Amerikanen op het laatst extra eisen op tafel. De ambtenaren van de Commissie, die onderhandelden namens de 25 EU-landen, hadden geen mandaat om in te stemmen met die eisen. Bronnen in Brussel meldden dat de VS de gegevens niet alleen wilden delen met verscheidene inlichtingendiensten, maar ook informatie zouden willen verstrekken aan andere landen.

De lidstaten van de EU zullen nu bijeen moeten komen om te bespreken hoe het verder moet. Waarschijnlijk praten de EU-ministers van justitie donderdag over de kwestie tijdens een bijeenkomst in Luxemburg.