ANKARA - De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in Turkije heeft een eenzijdig bestand afgekondigd. Vanaf zondag zal de PKK geen militaire acties meer tegen het Turkse leger ondernemen. Dat heeft het Koerdische persbureau Firat zaterdag laten weten op basis van een verklaring van de PKK.

Donderdag meldde Firat al dat de gevangen Koerdische leider Abdullah Öcalan zijn separatistische PKK had opgeroepen een staakt-het-vuren af te kondigen. "De PKK zou geen wapens mogen gebruiken, behalve wanneer ze worden aangevallen met het doel hen te vernietigen", citeerde Firat uit een verklaring van Öcalan.

Onderhandelingen

Door een bestand zouden de Koerden onderhandelingen met de Turkse regering kunnen openen. De PKK heeft in het verleden al eerder een staakt-het-vuren afgekondigd. Sinds de Koerden in 1984 de wapens opnamen, zijn meer dan 30.000 mensen om het leven gekomen.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan verwierp vrijdag de oproep van Öcalan tot een wapenstilstand. Volgens Erdogan kunnen alleen staten een afspraak maken over een wapenstilstand en is het niet aan een "terroristische beweging" om een staakt-het-vuren na te streven.

Öcalan werd zeven jaar geleden gevangengenomen. Hij zit een levenslange gevangenisstraf uit.