MANILLA - Het dodental in de Filipijnen door de tyfoon Xangsane is zaterdag tot 94 opgelopen. Dat hebben de Filipijnse autoriteiten gemeld. Hoofd Anthony Golez van de dienst burgerbescherming zei dat het dodental kan oplopen, omdat nog vele mensen worden vermist. Vrijdag stond het dodental op ongeveer vijftig.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Xangsane raasde donderdag over de Filipijnen en bereikte over land windsnelheden van 130 kilometer per uur. De tyfoon richtte vooral rond de hoofdstad Manilla en in de oostelijke provincie Bigol veel schade aan. De inwoners van Bigol en veel mensen in Manilla zitten zaterdag nog altijd zonder stroom.

Xangsane, in Laos het woord voor olifant, begeeft zich in noordwestelijke richting. De tyfoon zal Vietnam vermoedelijk zondag bereiken. De Vietnamese autoriteiten hebben tot de evacuatie van 185.000 mensen besloten. Het gaat vooral om mensen in het midden van Vietnam. De meteorologische diensten hebben Xangsane in de categorie 4 ingedaald op de schaal van Saffir Simpson, die vijf schalen kent.