ARNHEM - De politie heeft in Arnhem zaterdag 47 mensen aangehouden tijdens strenge identiteitscontroles bij demonstraties. De politie had driehonderd agenten op de been omdat de extreem-rechtse Nederlandse Volks Unie (NVU) met een kleine honderd man een demonstratie hield.

De bijeenkomst lokte een tegendemonstratie van de plaatselijke Socialistische Partij (SP) uit met ongeveer vijftien deelnemers. Nog eens circa vijftig antifascisten hadden geen demonstratievergunning, maar kwamen op een andere plek bijeen.

Alles verliep rustig, de drie groepen werden gescheiden gehouden door het spoor in Arnhem, waarvan de onderdoorgangen en overgangen werden bewaakt door politie en ME.


Arno Hallie | NVU demonstranten lopen met veel vlagvertoon langs het Sonsbeekpark in Arnhem

Identiteitscontrole

Van de aangehouden personen bezaten er twee hennep, de anderen hadden geen identificatiebewijs op zak, ondanks een aangekondigde strenge identiteitscontrole. Onder de aangehouden personen is Wieneke de Waard, fractievoorzitter van GroenLinks in Arnhem. Ze was volgens haar fractiegenoot Malika Achekar onderweg naar het verkiezingscongres in Zwolle en is bij het NS-station aangehouden.


Jacques IJsselstein | Linkse demonstranten worden aangehouden in de Burgemeesterswijk in Arnhem

Mensen die opgepakt zijn, moesten iemand naar het politiebureau laten komen met hun identiteitspapieren. Achekar heeft het bewijs van De Waard opgehaald. De arrestanten konden na controle van de papieren met een boete vertrekken, aldus de zegsman van de politie.


Martin de Jongh | NVU-demonstranten maken in klare taal duidelijk wat ze van pedofilie vinden