NEW DELHI - Pakistanen zaten achter de bomaanslagen op treinen die in juli in de Indiase metropool Mumbay (Bombay) aan meer dan 180 mensen het leven kostten. Dat zei zaterdag vicepremier Patil van de Indiase deelstaat Maharastra, waarvan Mumbai de hoofdstad is.

In Mumbai zei politieofficier Roy dat de Pakistaanse geheime dienst ISI (Inter-Services Intelligence) de aanslagen beraamde.

Extremisten van de Pakistaanse beweging Lashkar-i-Taiba en lokale medeplichtigen zouden ze hebben uitgevoerd. Volgens Roy is deze zaak voor de politie opgelost. Patil zei dat "de planning van de aanslagen geschiedde aan de andere kant van de grens", een duidelijke verwijzing naar Pakistan.

Tegengesproken

Pakistan heeft zaterdag tegengesproken dat zijn inlichtingendienst betrokken is geweest bij bloedige bomaanslagen. Het is een op niets gebaseerde beschuldiging, staat in een officiële Pakistaanse verklaring.

De Pakistaanse minister van Informatie, Tariq Azim Khan, wees erop dat India met helemaal niets is gekomen dat tot onderzoek in Pakistan zou hebben kunnen leiden.