AMSTERDAM - Tweeduizend cellen in gevangenissen en huizen van bewaring staan leeg, 13 procent van het totaal. Dat blijkt uit vertrouwelijke cijfers van het ministerie van Justitie, melden regionale kranten zaterdag.

Tegelijkertijd lopen zesduizend veroordeelden rond, omdat de politie geen mankracht heeft om ze op te pakken. PvdA en SP reageren verbijsterd en kondigen aan het bestaan van meermanscellen en het verblijf in bajesboten ter discussie te stellen.

Het aantal beschikbare detentieplaatsen in het Nederlandse gevangeniswezen bedraagt volgens de laatste cijfers 14.658. Daarvan staan er 1464 leeg. Daarnaast zijn nog eens 503 plaatsen niet bruikbaar, doordat ze worden verbouwd, opgeknapt of brandveiliger gemaakt.

Mankracht

Uit cijfers van het Openbaar Ministerie (OM) blijkt dat er zesduizend veroordeelden vrij rond lopen, die hun straf nog moeten uitzitten. Volgens een woordvoerder van het College van Procureurs Generaal, de top van het OM, is dat aantal zo hoog, doordat de politie onvoldoende mankracht heeft om ze op te pakken.

De Tweede-Kamerfracties van PvdA en SP hebben aangekondigd minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) om opheldering te vragen.

Het ministerie van Justitie laat weten in de leegstand geen aanleiding te zien om maatregelen te nemen. "Net zo snel al dit overschot is ontstaan kan ook weer een tekort optreden", aldus een woordvoerder.